Start
Galainbjudan 2015
Årets Entreprenör
Kriterier
Entreprenör arkiv
Filmarkiv
Årets Företagare
Årets Kompetensföretag
Årets Butik
Årets Marknadsförare
Årets Innovationspris
Halmstad Global Award
Årets Ekonomipris
Hederspris för samverkan
Årets Miljöpris
Årets Engagemang
Arkiv mingelbilder mm
Tidigare priser
Webbkarta
Specialdesignade priser

Arrangör av Galan:

Bakom de prestigefyllda priserna står Halmstads kommun, Företagarna Halmstad, Marknadsföreningen i Halland, Halmstads City och Halmstad Handel, Teknik- och Kompetenscentrum TEK, MEC-gruppen och Halmstads Näringslivs AB, Halmstads Handelsförening, Högskolan i Halmstad, Svenskt Näringsliv, Halmstads Energi och Miljö AB, HEM, och EMC Energi- och Miljöcentrum.

Arkiv: Årets Entreprenör 

2014 - Lennart Bengtsson, Wapnö AB

Lägga ner eller satsa? Entreprenören Lennart valde det senare. Medvetna satsningar på miljö och upplevelser har skapat ett framgångsrikt koncept där ett vanligt lantbruk blivit ett ovanligt lyckat varumärke. Det är en turistmagnet som är smått unik i sitt slag och bidrar till ett 60-tal arbetstillfällen.

2013 - Lars Lindström, LinSon Terminalteknik

Årets Entreprenör har i flera år gjort den ena tavlan efter den andra. Tack vare det har han kunnat räkna in otaliga framgångar – både i sin företagarbana, och på andra slags banor.


Han har det mod och driv som behövs för att leda företagets utveckling långsiktigt. Vill kunden ha produkter som inte finns så har han självförtroende nog att fixa det. Inställningen att allt är möjligt har gjort företaget marknadsledande i Europa inom sitt segment. Målet är att vara den dominerande aktören inom teknik för hästsporten – och det går bra, riktigt bra!

Entreprenörskap handlar om att våga, det gör han. Med fötterna i Åleds mylla och siktet mot stjärnorna finns det bara en väg för Årets Entreprenör – framåt!

2012 - Sven Rautenberg, Slottsmöllans Fastighets AB

 

Ordet entreprenör kommer från franskans ”entrepreneur” och betyder ”den som uträttar något”. Årets Entreprenör 2012 är en mycket driftig och handlingskraftig företagare. I affärsidén uttrycks bland annat ”Med rötterna i historien och siktet på framtiden skapar vi mervärden och förutsättningar för att attrahera och behålla kompetens i Halmstad.”

Årets Entreprenör har förvandlat och anpassat historiska industribyggnader till ett framtidens företagscentrum. Entreprenörskapets själ handlar ju om att våga, ha visioner och att se möjligheter istället för problem. För att bli Årets Entreprenör behövs även tillväxt- och utvecklingspotential, affärsmässighet, ekonomisk uthållighet, ett aktivt arbete med miljöfrågor samt en god arbetsmiljö.

2011 - Susanne Andersson, Accesia

Den här starka och orädda entreprenören har instrumenten för att lyckas. I det framgångsrika konceptet ligger helhetslösningar med både försäljning av unika produkter och utbildning inom ett mycket nischat område. 

 

Idag finns marknaden i Sverige, Norge och Danmark. Nästa mål är Europa. Hennes omtanke om våra fyrbenta vänners tandhälsa har skapat ett stadigt växande företag med stor utvecklingspotential.

2010 - Anton Söderberg, Flexopac AB

Motivering: "Att genomföra ett generationsskifte är inte alltid så enkelt. Om den som tar över en etablerad verksamhet dessutom saknar yrkeskunskap från branschen – ja, då är saken knappast enklare.


Årets entreprenör har med djärvhet och nya grepp vågat bryta invanda tankemönster. Tidigare kunskaper och erfarenheter har legat till grund för ett framgångsrecept byggt på ledord som ”snabbhet och service”.


De senaste tio åren har en kraftfull expansion genomförts. Marknadsandelar har tagits, personal anställts, lokalerna fördubblats och omsättningen ökat från två- till tresiffrigt miljonbelopp med god lönsamhet.


Med ett konsekvent arbete har produktionen effektiviserat samtidigt som tunga investeringar gjorts i utrustning. Resultatet är en av Europas modernaste maskinparker inom nischen vilket lockar såväl regionalt verksamma kunder som internationella koncernen."


Vinnare är Anton Söderberg, Flexopac AB

 

Film från prisutdelningen

2009 - Peter Dillberg och Mats Johansson, Ljus & Dekor i Halmstad AB
Det här är företaget som har utvecklats bakom kulisserna. Denna vitala 26-åring började sin bana som ett litet elbolag med fokus på teaterteknik, el och ljus. Idag är det ett fullserviceföretag för Sveriges nöjesetablissemang.

Bakom Ljus & Dekors lyckosamma expansion inom upplevelsenäringen ligger både strävsamt arbete, en stor portion halländsk envishet och kreativa idéer. De har tagit ett hantverk och gjort om till high tech på ett sådant sätt att de är unika i sin bransch. Miljontals människor har genom åren kunnat glädjas åt lyckade föreställningar och arrangemang där ljus, ljud, dekor och scen lyft både stjärnor och publik.

Nu vill vi lyfta Ljus & Dekor i Halmstad AB och tilldelar Peter Dillberg och Mats Johansson Halmstads kommuns pris Årets Entreprenör 2009.

 

Kort interviu med Mats Johansson

Film från prisutdelningen 2009

2008 - Cyrus Daneshmir, Entergate AB

Motivering: "Det här är en sann entreprenör – på många sätt. Han kom till Sverige från Iran tack vare kärleken. Första utmaningen var ett nytt språk och en ny kultur. Nästa utmaning var att förkovra sig. Studier vid Högskolan i Halmstad kombinerades med extraarbete som diskare på ett av stans större hotell. IT var, och är, hans specialområde. Då det gäller att skapa förutsättningar och forma sitt liv startade han därför ett företag 2001 inom IT-området. Verksamheten bygger i huvudsak på webbaserade enkät- och analysverktyg.

 

Idag, sju år senare, har han kunder inom kommun, riksdag och storföretag över hela Sverige. Av de elva anställda datautvecklarna och programmerarna är sju kvinnor. Företagets omsättning har ökat kontinuerligt med kraftigt höjd lönsamhet. Hans verk är en framgångssaga och ett föredöme.  För detta tilldelas Cyrus Daneshmir, VD för Entergate AB, Halmstads kommuns pris som Årets Entreprenör 2008."

2007 - Mårten Johansson, Depend Cosmetic

Motivering: "Som 25-åring köpte Mårten Johansson Depend Cosmetic, som då sålde hårvårds- och hårbehandlingsprodukter direkt till frisörer. Idag är företagets fokus produkter för naglar och ögon på konsumentmarknaden. 70% av alla produkter tillverkas här i Halmstad under sträng kvalitets- och miljökontroll.

 

Med stort nytänkande och engagemang har Mårten lyckats ta Depend Cosmetic från en anonym plats i Sverige till att bli en världsaktör inom kosmetikabranschen.

 

När Mårten köpte företaget hade det 6 anställda. Idag arbetar 42 personer på Depend Cosmetic i Halmstad som beräknas omsätta 125 miljoner kronor det kommande året.

 

Mårten Johansson är en, i namnets verkliga betydelse, en sann entreprenör. För detta tilldelas han Halmstads kommuns pris som Årets Entreprenör 2007."

2006 - Johan Hörberg, Emwitech AB

Motivering: "Johan Hörberg har under en följd av år verkat som inspiratör, entreprenör och finansiär i Halmstads näringsliv. Han har de senaste åren varit mer eller mindre inblandad i bildandet av åtminstone 14 företag, varav flera redan med framgång nått ut på marknaden.

 

I sitt entreprenörskap utgår Johan Hörberg lika ofta från en produktidé som ett marknadsbehov. Hans roll i de olika bolag han är engagerad i har med åren utvecklats allt mer mot att vara inspiratören och entusiasten, pådrivaren, samt den som skapar de finansiella förutsättningarna för företagandet.

Johan Hörberg är en i namnets verkliga betydelse sann entreprenör. För detta tilldelas han Halmstads kommuns pris som Årets entreprenör 2006."

Narkosläkaren Per Gustafsson och ortopedläkarna Mats Örjes och Patrick Överli, Movement Medical i Halmstad AB
2005 - Per Gustafsson, Patrick Överli & Mats Örjes, Movement Medical

Motivering: "Per Gustafsson, Patrick Överli och Mats Örjes har med Movement Medical i Halmstad AB på kort tid byggt upp en imponerande och lönsam verksamhet inom ett fält som tidigare kännetecknades av offentligt monopol.

Med en vilja och envishet och en aldrig sinande entusiasm har de visat ett stort entreprenörshjärta. Med hjälp av sin spetskompetens har de etablerat en högkvalitativ och effektiv verksamhet inom det ortopediska området.

Per Gustafsson, Patrick Överli och Mats Örjes har alla de egenskaper och kännetecken som representerar en sann entreprenör."

 

2004 - Richard O´Brien, Peigs Sandwich Bar AB

Motivering: "Richard O´Brien har från en blygsam start med bara en anställd snabbt utvecklat verksamheten med att tillverka och sälja färdigbredda smörgåsar och annan snabbmat. Verksamheten beräknas under innevarande år, bara fyra år efter starten, omsätta närmare 150 miljoner kronor och sysselsätta över 100 personer på årsbasis.

 

Richard O´Brien har visat prov på enastående entreprenörsanda. Hans lyhördhet för marknadens krav har parats med en framsynthet vad gäller att säkerställa företagets fortsatta expansion, vilket gör att han tilldelats utmärkelsen Årets Entreprenör i Halmstads kommun 2004."

Samtliga foton från 2009 är tagna av Fröken Fokus

Samtliga foton t o m 2008 är tagna av fotograf Patrik Leonardsson.

Tillbaka

©  Halmstads Näringslivs AB          www.halmstadsnaringsliv.se

 

 


Copyright Halmstads Näringslivs AB ©